Planlegging er viktig, ta deg god tid. Tenk over hva du er fornøyd med på kjøkkenet i dag, og hva du vil forandre. Lag også et overordnet budsjett, slik at du vet hva du har å forholde deg til.
Myk start
For å komme i gang, er det lurt å starte med å ta nøyaktige mål av rommet, og deretter lage én eller flere skisser av hvordan du ønsker å ha det på det nye kjøkkenet ditt. Da er du sikker på at løsningene du ender opp med faktisk passer.
Husk at dersom du på et senere tidspunkt gjør forandringer ett sted, vil de forplante seg og kunne føre til endrede mål andre steder.
Forandre romløsningen?
Nå har du god anledning til å vurdere romløsningen – er plassen utnyttet best mulig, eller bør det gjøres tilpasninger eller utvidelser? Kanskje ønsker du å ha spiseplassen et annet sted, en kjøkkenøy eller fjerne vegger og få åpen stue/kjøkkenløsning. Dersom du vil flytte på spiseplassen, tenk på hvor mange det skal være plass til.
El og vann
Det er viktig å legge opp alt av ledninger og stikkontakter til stekeovn/komfyr, koketopp, kjøleskap og andre ting, samt klargjøre for vann til vasken og oppvaskmaskinen. Dette er det spesielt viktig å tenke på dersom du vil plassere tingene på nye steder. Nyttige tips om dette finner du også her.
Husk også å klargjøre vann til kjøleskapet, dersom du vil ha kjøleskap med isbitmaskin/vanndispenser. I tillegg vann til kjøkkenøyen, om du vil ha oppvaskmaskin og/eller vask der.
Arbeidstrekanten
For effektiv matlaging, er det viktig å plassere tingene du bruker mest i optimal avstand til hverandre – i det som kalles arbeidstrekanten eller kjøkkentrekanten.
- Komfyr
- Oppvaskbenk/oppvaskmaskin
- Kjøleskap
Altså ha varme, vann og kulde i en trekant. Sidene i trekanten bør til sammen utgjøre mellom 3,6–7 meter.
Skuffer og skap
Smarte oppbevaringsløsninger kan gjøre at du ikke trenger å utvide kjøkkenet. Husk at skuffer og skap bør plasseres slik at tingene du bruker mest er enkle å få tak i.
Hjørneskuffer gir deg god oversikt ovenfra, og da slipper du rotete hjørneskap med utgåtte hermetikkbokser bakerst. Normalt kan man ha to eller tre skuffer i høyden. Skuffeinndelere gir ekstra god organisering i skuffene.
Det finnes også sokkelskuffer, dette gir deg et helt nytt nivå med skuffer. I tillegg kan du ha kjøleskuffer som ser ut som vanlige skuffer.
Benkeplater
Valget av benkeplaten er viktig, og tas ut ifra design, pris og funksjonalitet. Husk å ha litt plass ved siden av koketoppen/komfyren til å sette fra deg kjeler og stekepanner. Les mer om benkeplater her.
Avfallssortering
Søppelbøttene bør være lett tilgjengelig og enkle å bruke. Et godt tips er å ha avfallssorteringen i en skuff under vasken, da er det oversiktlig.
Kjøkkenbelysning
Kjøkkenet er et sted hvor man først og fremst jobber, men det skal også gå an å hygge seg, pakke inn gaver, lese og gjøre lekser. God grunnbelysning i taket og ellers allsidig belysning er derfor viktig. Det anbefales å ha dimmer på alle lysene, det er herlig morgen som kveld.
Kjøkkeneksperter
I kjøkkenbutikkene kan du prate med erfarne kjøkkenkonsulenter, som gjerne vil hjelpe deg med ideer, planlegging og tegninger, så du får nettopp DINE ønsker oppfylt.